Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.unichristus.edu.br/jspui/handle/123456789/1344
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | MACHADO, Richele Janaina de Araújo | - |
dc.contributor.author | SORRENTINO, Andreza Dias Mota | - |
dc.date.accessioned | 2022-07-22T18:24:39Z | - |
dc.date.available | 2022-07-22T18:24:39Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.unichristus.edu.br/jspui/handle/123456789/1344 | - |
dc.description.abstract | Analisar as principais evidências científicas sobre as influências dos diferentes tipos de dieta com inflamação na psoríase. A pesquisa foi realizada nas bases pubmed, sciencedirect e lilacs através de uma revisão integrativa de literatura, os quais foram selecionados estudos dos últimos 10 anos, realizados em humanos diagnosticados com psoríase de leve a grave, podendo incluir aqueles com artrite psoríaca, sem nunca terem feito tratamento ou fazendo uso de tópicos, agentes biológicos, fototerapia ou fármacos como metotrexato, excluindo grávidas, lactentes, in vivo, in vitro, artigos de revisão, que não apresenta pacientes psoriáticos e não apresenta clareza sobre o tipo de dieta. Foram selecionados 14 estudos, contendo dietas hipocalórica, sem glúten, vegana, vegetariana, onívora, mediterrânea, pró-inflamatória, processada, fresca e cetogênica. Este estudo destaca que dietas como fresca, cetogênica, hipocalórica, vegana, vegetariana, onívora e sem glúten podem se tornar complemento dos tratamentos atuais, mas ainda são escassos o número de estudos avaliando os efeitos de diferentes padrões alimentares em pacientes psoriáticos como ferramenta terapêutica. | pt_BR |
dc.language.iso | pt_BR | pt_BR |
dc.subject | Inflamação | pt_BR |
dc.subject | Obesidade | pt_BR |
dc.subject | Dieta sem glúten | pt_BR |
dc.subject | Dieta hipocalórica | pt_BR |
dc.subject | Psoríase | pt_BR |
dc.title | Impacto dos diferentes tipos de dieta na psoríase: uma revisão integrativa de literatura | pt_BR |
dc.type | Article | pt_BR |
dc.type | TCC | pt_BR |
dc.title.ingles | Impact of different types of diet on psoriasis: An integrative literature review. | pt_BR |
dc.description.resumo_abstract | To analyze the main scientific evidence on the influences of different types of diet with inflammation on psoriasis. The research was carried out in pubmed, sciencedirect and lilacs databases through an integrative literature review, from which studies from the last 10 years were selected, carried out in humans diagnosed with mild to severe psoriasis, which may include those with psoriatic arthritis, without never undergoing treatment or using topicals, biological agents, phototherapy or drugs such as methotrexate, excluding pregnant women, infants, in vivo, in vitro, review articles, which does not presente psoriatic patients and does not present clarity about the type of diet. 14 studies were selected, containing hypocaloric, gluten-free, vegan, vegetarian, omnivorous, Mediterranean, pro-inflammatory, processed, fresh and ketogenic diets. This study highlights that diets such as fresh, ketogenic, hypocaloric, vegan, vegetarian, omnivorous and gluten-free can become a complement to current treatments, but the number of studies evaluating the effects of different dietary patterns in psoriatic patients as a tool is still scarce therapy. | pt_BR |
Appears in Collections: | Nutrição - Trabalhos de Conclusão de Curso - Campus PARQUE ECOLÓGICO |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
SOLICITAÇÃO DE NÃO DIVULGAÇÃO REPOSITÓRIO.pdf | 9.67 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.